Vloerverwarming
Vloerverwarming als hoofdverwarming

Een houten vloer zonder vloerverwarming voelt minder koud aan dan een stenen vloer zonder vloerverwarming.
Toch kan het prettig zijn om evengoed vloerverwarming onder een houten vloer te hebben.
Echter komt bij vloerverwarming onder een houten vloer het een en ander kijken. Zo mag bijvoorbeeld de verwarming tijdens het stoken niet al te abrupt van temperatuur wisselen.
Als dit namelijk niet geleidelijk gebeurt loopt u het risico dat het hout snel tussen krimp en opzwellen wisselt en zodoende kan scheuren.
Daarom is het aangeraden om een H.R. Ketel met modulerende eigenschappen aan te schaffen als u vloerverwarming in combinatie met een houten vloer wilt.
Deze zorgt er namelijk voor dat uw vloerverwarming hoge warmtepieken vermijdt en zodoende de vloer langer mee gaat. Vraag voor meer informatie over H.R. Ketels bij uw verwarmingsspecialist.
Vloerverwarming is als hoofdverwarming te gebruiken, ook in combinatie met houten vloeren. U moet er wel rekening mee houden dat het uiteindelijke rendement per vloer- en/of ondervloersoort varieert en of uw vloer verlijmd gelegd is of niet.
Waarom vloerverwarming?
Uit het zicht: In tegenstelling tot radiatoren kan een vloerverwarming netjes weggewerkt worden. De verwarming is dus compleet uit het zicht.
Vloerverwarming kan over de gehele vloer verspreid worden. Hierdoor wordt de vloer egaal op temperatuur gehouden.
Vloerverwarming is stralingswarmte. Dit zorgt voor een lager vochtgehalte in uw huis. Ook is het beter voor mensen met stofallergieën omdat stof zicht hierdoor minder snel verspreidt.
PVC
PVC vloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming. Hier moet wel rekening mee gehouden worden dat er wezenlijke verschillen zijn tussen geklikte en verlijmde PVC vloeren.
Een geklikte PVC vloer is dikker dan een verlijmde vloer. Dit betekent dat er meer warmte door de vloer opgenomen wordt in vergelijking met de verlijmde vloer.
Dit heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is dat de vloer zoveel warmte opneemt. De vloer houdt deze warmte langer vast en blijft zo langer comfortabel warm.
Het nadeel is dat vooral in de beginfase van het opwarmen een relatief groter deel van de warmte van uw vloerverwarming “verloren gaat” in de vloer.
Een verlijmde vloer ligt direct op de dekvloer, er is dus geen ondervloer nodig. Dit betekent dat de vloer over het algemeen dunner is.
De dunnere vloer zorgt ervoor dat de warmte snel uw ruimte binnen zal trekken en er weinig aan de vloer verloren zal gaan.
Dit is ook de kracht van vloerverwarming i.c.m. verlijmde vloeren; het is snel aangenaam in de te verwarmen ruimte en er gaat weinig warmte verloren.
Hiertegenover staat dan dat de vloer ook minder warmte vasthoudt in vergelijking met de klikvloer. Als de vloerverwarming uit gaat is de vloer enige warmte ook sneller kwijt.
Het is aan te raden om de warmteweerstand van uw PVC vloer als hoofdverwarming onder de 0,13KW per m2 te houden. Ideaal gezien zou de totale warmteweerstand van PVC vloer en eventuele ondervloer onder de 0,09KW/m2 vallen, maar het gewenste rendement verschilt van gebruiker tot gebruiker.
Houten Vloer
Voor houten vloeren is de maximum warmteweestand ideaal gezien niet meer dan 0,13KW per m2 voor vloerverwarming als hoofdverwarming en 0,18KW/m2 voor vloerverwarming als bijverwarming.
Ook hier geldt hoe dunner de totale vloer des te lager de weerstand. Let wel op dat houten vloeren door de schommelingen tussen warmte en kou kunnen uitzetten en krimpen, dit is echter door een goed gelegde vloer zeker op te vangen en dus is een houten vloer te combineren met vloerverwarming.
Houten Vloer
Voor houten vloeren is de maximum warmteweestand ideaal gezien niet meer dan 0,13KW per m2 voor vloerverwarming als hoofdverwarming en 0,18KW/m2 voor vloerverwarming als bijverwarming.
Ook hier geldt hoe dunner de totale vloer des te lager de weerstand. Let wel op dat houten vloeren door de schommelingen tussen warmte en kou kunnen uitzetten en krimpen, dit is echter door een goed gelegde vloer zeker op te vangen en dus is een houten vloer te combineren met vloerverwarming.
Aanbrengen van de parketvloer
de houten delen moeten gedurende 3 tot 7 dagen acclimatiseren onder de gebruikelijke omstandigheden van de ruimte of omgeving waar ze komen te liggen. Tijdens dit acclimatiseren mag de temperatuur niet lager zijn dan 10 graden en niet hoger dan 20 graden. De relatieve luchtvochtigheid moet tussen 45% en 60% liggen. Schakel de vloerverwarming uit tijdens het aanbrengen van de houten vloerafwerking (en het eventuele voorstrijkmiddel en/of de eventuele egalisatielaag). Gebruik een lijm die volgens de lijmfabrikant geschikt is voor vloerverwarming. Het meeste gebruikt is een polyurethaanlijm.
Na het aanbrengen van de houten vloerafwerking
MINIMAAL drie tot zeven dagen wachten. De temperatuur van het water verhogen (volgens bovenstaand schema). Tot de maximale watertemperatuur van 40 graden. De temperatuur van het vloeroppervlak mag hoogstens 28 graden bedragen. Tijdens het stookseizoen de temperatuur van de vloer en het water geleidelijk laten variëren (een HR ketel doet dit automatisch!) en geen nachtverlaging toepassen.
Basis gegevens
De afwerkvloer dient te voldoen aan NEN2741 De theoretische geleidingsweerstand moet tussen de 0,10 – 0,12 m² K/W liggen De temperatuur van het water niet hoger dan 40 graden De dekvloer niet warmer dan 27 tot 28 graden Het hout zal in combinatie met bovengenoemde maximaal rond de 23 graden worden. De totale warmtegeleidingweerstand (Rc-waarde) van de houtenvloer mag niet boven de 0,16 m² K/W De totale dikte van de aan te brengen vloer mag niet boven de 18mm komen