Klimaatbeheersing

Van Son Vloeren

Hout is een natuurproduct en reageert op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. De juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid (RV) moeten regelmatig gecontroleerd worden! Gebruik hiervoor de hygrometer.

Een hygrometer heeft de volgende schaalverdeling:
1. tussen 0% en 55%
2. tussen 55% en 65%
3. tussen 65% en 100%

1. De luchtvochtigheid is te laag
Als de wijzer van de hygrometer tussen 0% en 55% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte te laag is.Vaak is dit in de winter het geval omdat het buiten flink kouder is. De houten vloer zal het aanwezige vocht, wat nog in het hout zit, laten verdampen met als gevolg, dat de planken kunnen krimpen. De kans op zichtbare naden en kieren neemt toe en er ontstaan mogelijk krimpscheuren in het hout. Om dit verschijnsel tegen te gaan is het aan te raden de luchtvochtigheid op korte termijn omhoog te brengen. Gebruik een luchtbevochtiger; een apparaat dat de luchtvochtigheid op peil houdt doordat het water verdampt.

2. De luchtvochtigheid is goed
Als de wijzer van de hygrometer tussen 55% en 65% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in desbetreffende ruimte goed op peil is. Het op peil houden van de luchtvochtigheid is niet alleen goed voor uw vloer, maar ook voor al uw meubelen en niet te vergeten; uw eigen gezondheid!

3. De luchtvochtigheid is te hoog
Als de hygrometer tussen 65% en 100% aangeeft, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte aan de hoge kant is. De houten vloer zal de vochtige lucht absorberen met als gevolg dat het hout kan  uitzetten. De vloer komt onder spanning te staan. Hierdoor kunnen de delen gaan “bollen of schotelen”. Om dit verschijnsel tegen te gaan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid snel naar beneden wordt gebracht. Goed ventileren (warme, vochtige lucht afvoeren) kan de relatieve luchtvochtigheid dalen. In de zomerperiode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) hoge kant. Zo hebben bijvoorbeeld airconditioning of een luchtontvochtiger (kleine bouwdroger), een apparaat dat vocht uit de lucht onttrekt, een positief resultaat.

Tot slot nog enkele tips:

  • Plaats de hygrometer het liefst in het midden van de kamer (dus niet bij het raam, in de felle zon, of bij de keuken, dit in verband met het verdampen van water bij het koken), maar bij voorkeur in de buurt van de thermostaat
  • Een hygrometer is een vrij nauwkeurig meetinstrument. Het is wel noodzakelijk dat u deze één keer per jaar moet ijken;
  • Het opvolgen van deze adviezen houdt niet in dat de vloer, niet, enigszins of nooit (meer) kan gaan werken. De hygrometer is niet meer dan een hulpmiddel. Het geeft alleen aan welke actie uzelf moetondernemen.

Kruipruimtes
Indien uw woning is voorzien van een kruipruimte is het absoluut noodzakelijk dat eventuele aanwezigeventilatieroosters geopend zijn en blijven. De roosters dienen aan beide zijden van het huis aanwezig te zijn om de juiste ventilatiestroom te garanderen. Indien deze roosters niet aanwezig zijn of verstopt zijn, kunnen de gevolgen voor uw parketvloer zeer nadelig zijn. De parketvloer zal hierdoor extra vocht opnemen, waardoor de vloer extreem zal gaan uitzetten en zelfs bol kan staan.

Let op: de inhoud van deze informatie is samengesteld met grote zorgvuldigheid. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor onjuistheden, vergissingen, zet- of drukfouten.